Chicago vyhralo nad Bostonom 3:1, Handzuš a Hossa krok od trofeje

23.06.2013 Celý región

Chicago 23. júna (TASR) - Hokejisti Chicaga zvíťazili v noci na nedeľu v piatom zápase finále play off zámorskej NHL na domácom ľade nad Bostonom 3:1.

"Jastrabi" sa ujali v sérii vedenia 3:2 a od zisku Stanleyho pohára ich delí už iba jedno víťazstvo. V prípade opätovného vyrovnania série by Chicago hralo siedmy zápas doma.

V piatom dueli zažiaril americký útočník Patrik Kane, ktorý zaznamenal prvé dva presné zásahy domácich. Skóre duelu otvoril v 18. minúte po tom, čo do bránky doťukol strelu Johnnyho Oduyu a v 26. minúte bekhendom zvýšil na rozdiel dvoch gólov.

Nádej pre hostí vykresal v tretej tretine slovenský obranca Zdeno Chára svojou typickou delovkou. Boston v záverečných minútach ešte stavil na hru bez brankára, no "jastrabi" gólom Davea Bollanda do prázdnej bránky upravili na konečných 3:1. Slovenskí hokejisti v službách Chicaga Michal Handzuš a Marián Hossa sa bodovo nepresadili. Hossa si počas viac ako 16 minút strávených na ľade pripísal jeden strelecký pokus. Handzuš strávil na ľade 17:05 min a ďalšie dve minúty si odsedel na trestnej lavici. Chára patril s 24:22 min už tradične medzi najvyťaženejších hráčov hostí, zo zápasu si okrem gólu a troch striel odniesol aj dve mínusky.

Séria sa sťahuje do Bostonu, šiesty vzájomný duel je na programe v noci na utorok opäť o 2.00 SELČ.

Slovenský obranca Bruins Zdeno Chára (vľavo) a český center David Krejčí v 5. zápase finále hokejovej NHL Chicago Blackhawks - Boston Bruins v noci na nedeľu 23. júna 2013. Foto: TASR/AP


Hokejový útočník Bostonu Bruins Patrice Bergeron nedohral pre zranenie piaty zápas finále play off zámorskej NHL v Chicagu.

Dvadsaťsedemročný Kanaďan skončil na pozorovaní v miestnej nemocnici, bližšie informácie o jeho zdravotnom stave však nie sú známe. Bergeron odohral v noci na nedeľu iba prvú tretinu a 49 sekúnd v druhom dejstve finálového stretnutia.

Chicago - Boston 3:1


Séria sa sťahuje do Bostonu, šiesty vzájomný duel je na programe v noci na utorok opäť o 2.00 SELČ.

Hráči Chicaga boli od začiatku aktívni. Vedenia sa mohli ujať už vo štvrtej minúte, keď Kane spoza bránky našiel Toewsa, ale jeho strela sa iba obtrela o bránkovú konštrukciu. O päť minút nevyužil šancu ani Sharp, ktorý strieľal do odkrytej Raskovej svätyne. Následne podržal "medveďov" brankár, ktorý parádnym zákrokom zneškodnil ďalší pokus Sharpa. Chicago zúročilo svoju snahu dve a polminúty pred koncom prvého dejstva. Kane nahodil puk od mantinelu, zmocnil sa ho Oduya, ktorého strelu tečoval ešte Toews, ale puk dopravil do bránky až Kane - 1:0. Po tomto gólovom momente začali na ľade pracovať emócie, ktoré vyústili do menších šarvátok.

Hossa je spokojný: "Kane odohral skvelý zápas"

"Hrali sme naozaj dobre, išlo nám to najmä v obrane. Mali sme niekoľko výborných šancí. Tím podržal brankár Crawford, predviedol výborný výkon. Takisto Patrick Kane hral neskutočný zápas. Je to pre nás dôležité víťazstvo," uviedol po stretnutí pre WGN Radio slovenský reprezentant.

Radosť Chicaga však zatienilo zranenie kapitána Jonathana Toewsa, ktorého vyradili problémy v hornej časti tela. Bližšie informácie o jeho zdravotnom stave zatiaľ nie sú známe. "Jonathan aj napriek zraneniu sedel na striedačke. Snažili sme sa ho zastúpiť, myslím, že sme odviedli dobrú prácu," pokračoval Hossa.

Na strane Bostonu sa strelecky presadil iba obranca Zdeno Chára, pre ktorého to bol tretí presný zásah v play off. "Zdeno je jeden z najlepších hráčov, čo neustále dokazuje. Aj on je však iba človek, uvedomujeme si, že musíme na neho vyvíjať tlak," priznal Hossa.
V druhej tretine videli diváci v United Centre vyrovnanú hru. V 26. minúte sa do streleckej listiny opäť zapísal Kane, ktorý tentoraz bekhendom zakončil Bickellovu akciu. Ten istý hráč mal o tri minúty neskôr na hokejke hetrik, ale Rask bol proti. V ďalších minútach musel odolával tlaku súpera brankár Chicaga, za svoj chrbát nepustil ani štipľavú strelu Cháru a po druhom klaksóne odchádzali do kabín opäť spokojnejší domáci.

Na začiatku záverečného dejstva sa Boston s odhodlaním pustil do svojho súpera a defenzíva "jastrabov" sa musela mať na pozore. Do hry už nezasiahol kapitán Blackhawks Toews pre zranenie hornej časti tela. V drese Bostonu zase chýbal útočník Patrice Bergeron, ktorý utrpel bližšie nešpecifikované zranenie a musel ísť do nemocnice. Hostia aj bez neho pokračovali v tlaku a podarilo sa im znížiť v 44. minúte, keď Krejčí naservíroval prihrávku Chárovi a ten svojou typickou delovkou nedal Crawfordovi žiadnu šancu. Boston mohol ďakovať za tesný výsledok najmä svojmu gólmanovi Raskovi, ktorý zneškodnil pokusy aktivitou sršiaceho Kanea a následne aj Krügera. Na opačnej strane sa dostal do dobrej príležitosti Jágr, ale svoju streleckú smolu stále neprelomil. Záverečných 10 minút prinieslo trochu nekoordinbovaný tlak hostí a deštruktívne vibrácie domácich. "Medvedi" stavili v záverečných minútach na hru bez brankára, ale situáciu využili pár sekúnd pred koncom domáci a Bolland gólom do prázdnej bránky upravil na konečných 3:1.


Finále play off NHL - 5. zápas:
Chicago - Boston 3:1 (1:0, 1:0, 1:1 -CHÁRA za hostí 1+0)
Góly: 18. Kane (Oduya, Toews), 26. Kane (Bickell, Toews), 60. Bolland (Frolík) - 44. CHÁRA (Krejčí, Lucic).
Rozhodovali: Watson, Rooney - Heyer, Murphy, vylúčení: 2:4 na 2 min.,
presilovky a oslabenia: 0:0,
strely na bránku: 32:25,
22.274 divákov.

Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Oduya, Hjalmarsson, Rozsíval, Leddy - Kane, Toews, Bickell - HOSSA, HANDZUŠ, Sharp - Stalberg, Shaw, Saad - Frolík, Bolland, Krüger

Boston: Rask - Seidenberg, CHÁRA, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Paille - Thornton, Peverley, Soderberg
/stav série: 3:2/

Hlasy po zápase:

Corey Crawford, brankár Chicaga: "Dnes to bol opäť ťažký zápas. Boston hral dobre, najmä v tretej tretine zatlačil a vyvíjali na nás tlak. Predviedli sme dobrú hru, Kane nás zachránil a zaznamenal dva veľmi dôležité góly. V ďalšom zápase musíme hrať rovnakým spôsobom, tvrdo, neopúšťať náš štýl hry."

Patrick Sharp, útočník Chicaga: "Tretia tretina nebola z našej strany najlepšia. Máme však dobrý tím a každý robil všetko preto, aby sme udržali vedenie. Táto séria nie je vôbec jednoduchá. Piaty zápas na domácom ľade za stavu 2:2 bol pre nás veľkou príležitosťou, ako dosiahnuť víťazstvo. Cítime sa skvelo."

Claude Julien, tréner Bostonu: "Naším cieľom teraz bude vynútiť si siedmy zápas, musíme sa však predtým popasovať a vyhrať šiesty duel. Doma nám to ide dobre a musíme v tom pokračovať. Je to jednoduché, no netreba panikáriť."

Tuukka Rask, brankár Bostonu: "Stále musíme veriť a musíme sa poriadne pripraviť na ďalší zápas. Verím, že máme na to a dokážeme si vybojovať siedmy zápas. Určite nie je nič stratené."
 

Vyberte región